۲ سپتامبر ۲۰۲۶ - پژوهشی جدید که در نشریه «Frontiers in Endocrinology» منتشر شده است، نشان می‌دهد که  UHRکه «نسبت اسید اوریک به کلسترول با چگالی بالا (HDL)» می­ باشد، می تواند به‌عنوان یک پیش‌بینی‌کننده مستقل برای مرگ‌ومیر بیمارستانی در میان مبتلایان به آسیب حاد کلیوی (AKI) بکار گرفته شود. این یافته‌ها بر ارزش احتمالی این شاخص به‌عنوان یک نشانگر زیستی (بیومارکر) ساده و در دسترس برای طبقه‌بندی خطر در این گروه از بیماران تأکید دارد. با این حال، برای درک بهتر سازوکارهای زمینه‌ای که مقادیر بالای  UHRرا به پیامدهای نامطلوب در  AKIمرتبط می‌کند، مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

آسیب حاد کلیوی (AKI)، وضعیتی شایع و جدی است که با کاهش ناگهانی عملکرد کلیه مشخص می‌شود. علی‌رغم پیشرفت‌ها در مراقبت‌های حمایتی، AKI همچنان نرخ بالایی از مرگ‌ومیر بیمارستانی را به همراه دارد، به‌ویژه در بیماران بدحال و سالمند. شناسایی نشانگرهای پیش‌آگهی قابل‌اعتماد، همچنان اولویت کادر درمان برای تشخیص زودهنگام بیماران پرخطر و بهینه‌سازی راهبردهای درمانی است.

این مطالعه کوهورت (هم‌گروهی) گذشته‌نگر، داده‌های ۵۰۰ بیمار بزرگسال را که بین ژانویه ۲۰۲۱ تا ژانویه ۲۰۲۴ بر اساس معیارهای KDIGO(بیماری کلیوی: بهبود پیامدهای جهانی) مبتلا به  AKIتشخیص داده شده بودند، تحلیل کرد. پس از حذف بیماران دارای بیماری مزمن کلیوی (CKD) وابسته به دیالیز، موارد ارجاع‌شده به مراکز درمانی دیگر، و پرونده‌های پزشکی ناقص، تحلیل نهایی شامل ۴۳۵ بیمار بهبودیافته و ۶۵ بیماری بود که در طول بستری جان خود را از دست دادند.

این پژوهش مشخصات دموگرافیک، تاریخچه پزشکی، علائم حیاتی، یافته‌های آزمایشگاهی و پیامدهای بالینی استخراج‌شده از پرونده‌های الکترونیک سلامت را بررسی کرد. مقایسه بین بهبودیافتگان و فوت‌شدگان نشان داد که بیماران فوت‌شده به‌طور کلی مسن‌تر بودند و احتمال ابتلای آن‌ها به فشار خون بالا و دیابت بیشتر بود. همچنین این بیماران عملکرد کلیوی ضعیف‌تر و التهاب سیستمیک شدیدتری داشتند که با سطوح بالاتر کراتینین سرم، نیتروژن اوره خون (BUN) و پروتئین واکنش‌گر سی(CRP) منعکس شده بود.

تحلیل‌های آماری چندین عامل مرتبط با مرگ‌ومیر بیمارستانی از جمله سن، کراتینین سرم، نیتروژن اوره خون، برون‌ده ادراری، میزان فیلتراسیون گلومرولی تخمینی (eGFR)،  CRPو  UHRرا شناسایی کرد. با این حال، پس از تعدیل متغیرهای مخدوش‌کننده در تحلیل‌های چندمتغیره،  UHRهمچنان به‌عنوان یک پیش‌بینی‌کننده مستقل مرگ‌ومیر باقی ماند. این مطالعه نشان داد که به ازای هر یک واحد افزایش در نسبت UHR، خطر مرگ بیمارستانی ۵۵ درصد افزایش می‌یابد (نسبت خطر ۱.۵۵؛ فاصله اطمینان ۹۵٪: ۱.۱۸ تا ۲.۰۱؛ p=۰.۰۰۲).

در مجموع، نسبت اسید اوریک به کلسترول HDL یک پیش‌بینی‌کننده امیدوارکننده برای مرگ‌ومیر بیمارستانی در بیماران مبتلا به AKI است. مطالعات آینده‌نگر بزرگ‌تر برای تأیید این یافته‌ها، شفاف‌سازی مسیرهای بیولوژیک درگیر و تعیین اینکه آیا راهبردهای درمانی هدایت‌شده توسط  UHRمی‌توانند پیامدهای بقا را در بیماران مبتلا به  AKIبهبود بخشند، ضروری است.

منبع:

https://medicaldialogues.in/nephrology/news/uric-acid-to-hdl-ratio-independently-predicts-in-hospital-mortality-in-aki-patients-study-178473